Shelter City gast David Jiménez ontvangt journalist Merijn de Waal in Mexico

In het voorjaar van 2021 verbleef de Mexicaanse mensenrechtenverdediger David Jiménez Mireles als Shelter City gast in Utrecht. Tijdens zijn verblijf werd David begeleid door PBI Nederland en Justice and Peace. David heeft waardevolle contacten overgehouden aan zijn tijd als Shelter City gast. Zo maakte hij eerder in Utrecht kennis met Merijn de Waal, journalist en buitenlandredacteur Latijns-Amerika en VS bij het NRC. In het afgelopen najaar ontmoetten de twee elkaar opnieuw, maar dan in het Mexicaanse Saltillo.

Kennismaking tussen David Jiménez en Merijn de Waal (Utrecht, voorjaar 2021).

Reportage in het NRC

Naar aanleiding van deze tweede ontmoeting schreef journalist Merijn de Waal de reportage ‘Vermoord, begraven, gecremeerd: op zoek naar de tienduizenden vermisten van de Mexicaanse drugsoorlog‘. Deze is verschenen op 16 december 2021 en te lezen is op de website van het NRC.

In deze reportage schetst hij een beeld van zijn bezoek aan het Regionale Centrum voor Menselijke Identificatie (CRIH) in Saltillo (Coahuila, Mexico). Het is een redelijk nieuw forensisch instituut waar onderzoek gedaan wordt naar de stoffelijke resten in een poging vermiste personen te identificeren. Ook bespreekt hij onder andere de ervaringen van mensenrechtenverdediger David en een familielid van vermiste personen met de nijpende situatie van gedwongen verdwijningen in Mexico.

Podcast NRC Vandaag

In het verlengde van deze reportage heeft het NRC een podcast aflevering opgenomen over de vermissingen in Mexico: Hoe een nieuw lab duizenden vermisten in Mexico wil opsporen. Deze is verschenen op 17 december 2021 en te beluisteren op de website van de NRC.

Buitenlandredacteur Merijn de Waal vertelt in deze podcast over zijn reis naar Mexico en zijn bezoek aan het nieuwe lab dat probeert vermiste personen te identificeren aan de hand van stoffelijke resten uit anonieme graven. Daarnaast gaat hij in op de straffeloosheid in Mexico en vertelt hij het verhaal van een familielid van vermiste personen.

Weerzien van David Jiménez en Merijn de Waal (Saltillo, Mexico, najaar 2021)

David Jiménez in de media

Als Shelter City gast verscheen David meerdere keren in de Nederlandse en Vlaamse media, waaronder het AD en Een Vandaag. Hij sprak over zijn ervaringen als Shelter City gast in Utrecht, zijn werk als mensenrechtenverdediger en het geweld in Mexico. David begeleidt en adviseert namelijk familieleden van vermiste personen in Mexico. Deze nieuwsberichten zijn in dit artikel terug te lezen.

Ben je benieuwd naar het verhaal van David? Bekijk dan deze documentaire die gemaakt is in het kader van zijn Shelter City verblijf.