PBI in mei

De maand mei was niet alleen voor PBI NL een drukke maand, overal ter wereld was Peace Brigades International bezig met het beschermen van de mensenrechten en mensenrechtenverdedigers. Hierbij een kort overzicht van waar PBI NL zich mee bezig heeft gehouden in mei, en de highlights van de velen accompaniments die PBI internationaal heeft uitgevoerd in de projectlanden. Lees snel verder!

In Guatemala is PBI aanwezig geweest bij de hoorzitting voor de zaak van Maya Poqomchi’ landrechtenverdediger David Alejandro Maxena. Hij wordt beschuldigd van wederrechtelijke inbezitneming, oftewel illegale occupatie van land, voor zijn verdediging van het land van de Chintún – waar hij toe behoort. Lees meer over zijn zaak hier.

In Honduras bood PBI begeleiding aan LGBT Rainbow Association tijdens een evenement waarin de transfemicide van Vicky Hernández publiekelijk verantwoordelijkheid werd toegegeven door de Hondurese overheid. Vicky Hernández was een Hondurese trans-activist die tijdens de coup d’état van 2009 werd vermoord. Lees hier meer.

In Nederland, heeft PBI een filmscreening georganiseerd op 23 mei in Utrecht. Hierbij werd de documentaire “Flowers of the Night” bekeken en na afloop werd er gediscussieerd over de LGBTQI+ situatie in Mexico met Raúl, onze Shelter City gast, en Wil Pansters, Professor in Sociale en Politieke Antropologie van Latijns-Amerika. Lees hier meer over het verloop van de avond.

In Colombia is PBI meegewerkt naar een hoorzitting over het schenden van de privacy rechten door middel van illegale surveillance en intelligence tegenover mensenrechtenverdedigers. Deze zaak staat ook bekend als “José Alvear Restrepo” Lawyers Corporation v. Colombia. Meer informatie over deze rechtszaak lees je hier.

Tussen 22 en 25 mei waren er twee Colombiaanse mensenrechtenverdedigers op Speakertour in Nederland. Gloria & Carlos hebben de mensenrechtensituatie in Colombia aangekaart en de internationale gemeenschap gevraagd mee te kijken bij het implementeren en monitoren van het vredesakkoord. Hiervoor hebben zij gesproken met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Amnesty International Nederland en Both ENDS. Lees hier meer over Gloria & Carlos.

PBI Kenia heeft meegewerkt aan een podcast aflevering van PBI Duitsland, waarin een vrouwenrechtenverdediger aan het woord komt. Het gesprek in de podcast gaat over feminisme, hoe een maatschappij met gendergelijkheid eruit ziet, en hoe mannen vrouwenrechten kunnen ondersteunen. Luister via deze link naar de Engelstalige podcast.

Op 10 mei heeft PBI in Mexico begeleiding geboden tijdens de Moederdag mars, voor moeders en andere familieleden die op zoek zijn naar hun verdwenen kind(eren). Verdwijningen zijn een groot probleem in Mexico, sinds 1964 zijn er 100.000 mensen verdwenen. Lees hier meer over de mars en de situatie in Mexico.

Ook de PBI trainingsdag mag niet ontbreken in dit rijtje! Op 21 mei vond deze weer plaats in Utrecht, met Emma als trainer. Voormalig veldvrijwilliger Jeroen kwam vertellen over het leven van een veldvrijwilliger en Shelter City gast Raúl vertelde over het werk wat Casa Frida uitvoert. Lees hier meer over de geslaagde trainingsdag.

Dit was maar een kort overzicht van de werkzaamheden van PBI wereldwijd. Volg voor meer updates over de begeleiding die PBI biedt aan mensenrechtenverdedigers de social media accounts van de projectlanden!

vfonds investeert in vrede logo